آموزش رایگان فیوچرز گام به گام همراه با تصویر
معاملات فیوچرز برای هر سرمایه گذاری که به تازگی قصد فروش و یا خرید ارز دیجیتال را دارد، میتواند وسوسه کننده و پرسود به نظر برسد. حتما این جمله که “بازار دو طرفه ارزهای دیجیتال است” را بارها شنیدهاید. این جمله به این معناست که شما با استفاده از معاملات فیوچزر در هر صرافی میتواند از پیش بینی بازار (ریزش یا صعود) کسب سود کنید. یکی از دلایلی که افراد به سوی سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال جذب میشوند، امکان انجام معاملات فیوچرز است. در عین حال، این سبک از معاملات بسیار پرریسک هستند و میتوانند برای بسیاری از معامله گرانی که نحوه کار با آن را بلد نیستند، زیان آور باشند. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با مزایا و شیوه عملکرد معاملات فیوچرز بیشتر آشنا شوید. همچنین یاد خواهید گرفت که چگونه در صرافی بایننس معامله فیوچرز انجام دهید.
فیوچرز در ارز دیجیتال چیست؟
قراردادهای آتی نوعی مشتقات مالی هستند که طرفین را به خرید یا فروش دارایی در تاریخ و قیمت از پیش تعیین شده ملزم میکند. در واقع، قرارداد آتی به سرمایه گذار اجازه میدهد تا در مورد قیمت یک دارایی در آینده حدس بزند. در معاملات فیوچرز، اگر تحلیلگری پیش بینی کند که قیمت صعود خواهد کرد، پوزیشن لانگ (Long) باز میکند و اگر حدس بزند که قیمت ارزی کاهش مییابد، از پوزیشن شورت (short) استفاده میکند. افراد میتوانند معاملات فیوچرز را ۲۴/۷ از طریق صرافیهای ارز دجیتال مانند بایننس، کوکوین یا بای بیت انجام دهند.
ترید (معامله) روزانه در بازار ارز دیجیتال
در معالات فیوچرز، معامله گران نیازی به پرداخت ارزش کامل قرارداد آتی را ندارند و به اهرم یا مارجین متکی هستند. مارجین، مقدار سرمایه مورد نیاز برای باز کردن یک پوزیشن است که به عنوان وثیقه توسط صرافی نگهداری میشود. اهرم نیز به شما این امکان را میدهد تا در برابر قیمت آتی یک دارایی وام بگیرید. به عنوان مثال، مارجین ۱۰ درصد به این معنی است که می توانید یک قرارداد آتی ارز دیجیتال به ارزش ۱۰ برابر آنچه واقعاً باید بپردازید را خریداری کنید. این معادل نسبت اهرمی ۱:۱۰ است. با وجود اینکه میتوان از اهرم برای چند برابر کردن سودهای احتمالی استفاده کرد، زیانهای محتمل نیز افزایش مییابد. با توجه به بی ثباتی بازار ارزهای دیجیتال، در انجام معاملات فیوچرز باید اصول مدیریت سرمایه را رعایت کنید تا دارایی خود را از حفظ کنید.
مطالعه مقاله لوریج یا اهرم در ارز دیجیتال چیست؟ میتواند به شما در درک بهتر این مطالب و نحوه استفاده از اهرم در معاملات فیوچرز کمک کند.
به این مثال عددی توجه کنید. تصور کنید که معامله گران A و B هر کدام به یک معامله فیوچرز بیت کوین با قیمت ۳۰۰۰۰ دلار باز میکنند. با اهرم ۱۰، این معامله به یک مارجین ۳۰۰۰ دلاری نیاز دارد. معاملهگر A وارد یک معامله خرید میشود، در حالی که معاملهگر B پوزیشن شورت را انتخاب میکند. قیمت به ۳۵۰۰۰ دلار میرسد. بنابراین، معامله گر دوم باید ضرر کسری را بپردازد (۳۵۰۰۰-۳۰۰۰۰ دلار = 5000 دلار) و معامله گر اول ۵۰۰۰ دلار سود میکند.
باورهای غلط در رابطه با فیوچرز
اکثر مردم بر این باورند که معاملات فیوچرز میتواند آنها را یک شبه پولدار کند یا همه چیز در این نوع معاملات به شانس بستگی دارد. حقیقتی که باید بدانید این است که استفاده از اهرمهای بزرگ در معاملات فیوچرز به همان اندازه که میتواند سودآور باشد، ضررهای جبران ناپذیری نیز میتواند با خود به همراه داشته باشد. اگر در این بازار تازهکار هستید، هرگز (حتی برای یکبار) با معاملات فیوچرز شوخی نکنید. بهتر است برای شروع از معامله اسپات استفاده کنید و پس از کسب دانش و مهارت کافی در معامله گری وارد بازار فیوچرز شوید. به علاوه، هیچکس قادر به پیش بینی دقیق روند قیمت و عملکرد عرضه تقاضا در بازار نیست. پس سعی کنید به جای وارد کردن سیگنال ارز دیجیتال ، از استراتژی شخصی و تجربیات خود پیروی کنید.
بسیاری از افراد نیز معتقدند که معاملات فیوچرز قمار است. این طرز فکر کاملا غلط است. امروزه تحلیلگران با شناخت رفتار و احساسات معامله گران در بازار اقدام به خواندن و پیش بینی قیمت از روی چارت کندل استیک میکنند که به آن تحلیل تکنیکال میگویند. همچنین برخی تصمیمات و آمارهای اقتصاد کلان در دولتها یا اخبار منتشر شده از پروژهها میتواند تاثیرات مهمی در قیمت داراییهای دیجیتال داشته باشد و آنها را دچار نوسان کند که به این نوع از تحلیل نیز تحلیل فاندامنتال گفته میشود. در نتیجه، هیچ شرط بندی یا قماری در کار نیست و معامله گری در بازارهای مالی، حرفهای وابسته به علم اقتصاد است.
بیشتر بخوانید: انواع تحلیل ارز دیجیتال کدامند؟
استراتژی کسب سود از بازارهای ریزشی
شورتینگ یک تکنیک معاملاتی است که در آن سرمایه گذار دارایی را میفروشد تا بعدا در قیمتی پایینتر خریداری کند. این استراتژی زمانی استفاده میشود که سرمایه گذار پیش بینی کند که قیمت ارز یا دارایی در کوتاه مدت کاهش خواهد یافت. در بازار ریزشی فروشندگان با اتخاذ پوزیشن شورت، ارز را از صرافی قرض میگیرند تا آن را بفروشند و از کاهش قیمت سود کنند.
فاندینگ ریت در معاملات فیوچرز چیست؟
نرخ تامین مالی پرداختهای دورهای است که به معامله گران در معاملات لانگ یا شورت بر اساس تفاوت بین قیمتهای آتی و قیمتهای اسپات پرداخت میشود. از آنجایی که این قراردادهای آتی هرگز واقعاً تسویه نمیشوند، صرافیها به مکانیزمی نیاز دارند تا اطمینان حاصل کنند که قیمتهای آتی و قیمتهای اسپات به طور منظم همگرا میشوند و این مکانیسم نرخ تأمین مالی نامیده میشود. بسته به پوزیشنهای باز، معامله گران به طور مداوم این نرخ را یا پرداخت میکنند و یا دریافت میکنند. فاندینگ ریت چندین بار در روز محاسبه میشود که سبب میشود هیچ واگرایی بلندمدتی در قیمت هر دو بازار وجود نداشته باشد.
زمانی فاندینگ ریت مثبت است که قیمت یک ارز در بازار فیوچرز بالاتر از قیمت آن در مارکت باشد. در چنین حالتی خریداران وجوهی را مبتنی بر نرخ تامین مالی و حجم پوزیشن به فروشندگان پرداخت میکنند و بالعکس، وقتی فاندینگ ریت منفی باشد، معامله گرانی که دارای پوزیشن لانگ هستند باید از معامله گرانی که دارای پوزیشن شورت هستند، مبلغی را براساس جزییات پوزیشن و نرخ فاندینگ دریافت کنند.
تفاوت معاملات اسپات (Spot) و فیوچرز (Futures) چیست؟
بازارهای اسپات و فیوچرز دو روش متفاوت برای معامله در بازارهای مالی هستند که تفاوت اصلی آنها در هزینه و انقضا است. بازار اسپات که به عنوان بازار نقدی شناخته میشوند، دارای اسپرد پایین است و منقضی نمیشوند؛ اما بازار اسپات که به عنوان بازارهای آتی شناخته میشوند، دارای اسپرد بالاتری است و در تاریخ مشخصی در آینده منقضی میشوند. کارمزد معاملات نیز در اسپات فقط یکبار به ازای خرید و فروش پرداخت میشود، اما در فیوچرز به ازای مدت زمانی که معامله در حال انجام است محاسبه میشود.
یکی دیگر از مهمترین تفاوتها این است که در معامله اسپات شما فقط میتواند بر اساس مبلغ حقیقی وجوه خود معامله کنید و همچنین امکان انجام معامله به صورت دو طرفه وجود ندارد. به همین دلایل، حجم معاملات در بازار آتی بیشتر از بازار اسپات است. همچنین قیمتهای بازار آتی بالاتر از قیمتهای بازار اسپات است.
برای آشنایی بیشتر با نحوه انجام معاملات اسپات حتما مقاله آموزش گام به گام معامله اسپات در ارز دیجیتال را در www.ithce.ir مطالعه کنید.
مزیت های استفاده از معاملات فیوچرز چیست؟
معامله فیوچرز مزایای زیادی را برای کاربران فراهم میکند که باعث میشود معامله گران روزانه تمایل بیشتری به استفاده از آن داشته باشند. در این بخش برخی از مهمترین مزایای معاملات آتی را بررسی میکنیم:
۱. با استفاده پوزیشن شورت، در بازار ریزشی نیز میتوان کسب سود کرد.
۲. حجم معاملات بازار فیوچرز دو تا سه برابر بیشتر از حجم معاملات اسپات است.
۳. استفاده از اهرم به شما امکان کسب بازدهی چند برابری را میدهد.
۴. در معاملات فیوچرز میتوانید بیشتر از مبلغ اصلی دارایی خود وارد معامله شوید.
۵. بازارهای آتی دارای نقدشوندگی بالایی هستند و به این ترتیب سرمایه گذاران به راحتی میتوانند با کارمزد کمی پوزیشن باز کنند.
معامله مارجین چیست؟
آموزش رایگان فیوچرز مرحله به مرحله
برای شروع باید در یک صرافی ارز دجیتالی که از معاملات فیوچرز پشتیبانی میکند، یک حساب کاربری افتتاح کنید. در این مقاله ما بزرگترین و معروفترین صرافی جهان، یعنی binance.com را برای آموزش ارز دیجیتال انتخاب کردیم.
آموزش رایگان فیوچرز با یک مثال کاربردی
اگر قصد افتتاح حساب در صرافی بایننس را دارید، به یاد داشته باشید که بایننس یک صرافی متمرکز است و برای ثبت نام از شما میخواهد که KYC را انجام دهید. از آنجایی که کاربران ایرانی در اکثر صرافیهای خارجی تحریم هستند، بدون احراز هویت و وی پی ان آیپی ثابت نمیتوانید از آنها استفاده کنید. پس حتما قبل از ثبت نام تجهیز و تحقیقات را انجام دهید.
پس از راه اندازی و ثبت نام، وارد پنل کاربری خود میشوید. روی گزینه مشتقات (Derivatives) کلیک کنید تا منوی کشویی باز شود. هنگامی که روی USD-M Futures کلیک میکنید، به صفحه معاملاتی اصلی میروید که به شکل زیر است.
اگر برای اولین بار است که معاملات آتی انجام میدهید، از شما خواسته میشود که یک حساب فیوچرز در بایننس باز کنید. در ادامه، این اعلان ها به شما نشان داده می شود.
برای اینکه بتوانید معاملات فیوچرز را آغاز کنید، باید روی ‘Take Quiz‘ کلیک کنید. در مجموع ۱۴ سوال وجود دارد که توصیه می شود آزمون را جدی بگیرید تا اصول معاملات آتی، به ویژه نقدینگی و مارجین را بهتر درک کنید. پس از اتمام، شما به صفحه معاملات هدایت میشوید و اکنون می توانید معامله را شروع کنید.
همانطور که در تصویر نشان داده شدهاست، میتوانید قراردادهای آتی مختلف را در منوی کشویی جستجو کنید. از آنجایی که قراردادهای آتی ابزارهای مالی مشتقه هستند، شما خود دارایی پایه را معامله نمیکنید. به همین دلیل است که این کادر را میبینید که به شما اجازه میدهد قراردادهای آتی را لانگ یا شورت بگیرید. معامله گران معمولاً زمانی که حرکت رو به بالا قیمت در دارایی پایه را پیش بینی میکنند، پوزیشن لانگ میگیرند و زمانی که حرکت نزولی قیمت در دارایی پایه را پیش بینی میکنند، پوزیشن شورت میگیرند.
نکته حائز اهمیت این است که از چه وثیقهای برای خرید قراردادهای آتی خود استفاده میکنید. اگر از یک دارایی کریپتو پرنوسان به عنوان وثیقه استفاده میکنید (مانند بیت کوین یا اتریوم)، این احتمال وجود دارد که به دلیل تغییر ناگهانی بازار وثیقه شما در آینده ارزش خود را از دست بدهد. زمانی که این اتفاق بیفتد، پوزیشن شما بسته میشود. از این رو، به شما توصیه میشود که از یک استیبل کوین به عنوان وثیقه استفاده کنید، زیرا میتوانید پوزیشن خود را در طولانی مدت حفظ کنید.
پیشنهاد: شورت اسکوئیز چیست و چه زمانی رخ میدهد؟
در این قسمت میتوانید سفارش لانگ یا شورت خود را وارد کنید. همانطور که در تصویر مشخص است، ابتدا قیمت مورد نظر و سپس حجم سفارش را وارد میکنید. با انتخاب گزینه ReduceOnly نمیتوانید مقدار پوزیشن خود را اضافه کنید و فقط میتوانید سیو سود کنید.
معرفی بهترین اهرم (Leverage) معاملاتی در ارز دیجیتال
لوریج به شما کمک میکند تا x برابر دارایی خود را معامله کنید. به این معنی که اگر تصمیم به استفاده از اهرم ۵ برابری دارید، میتوانید پوزیشنی به ارزش ۲۰۰۰۰ دلار با وثیقه ۴۰۰۰ دلاری باز کنید. اگر بازار به نفع شما باشد، در نهایت ۵ برابر سود خواهید داشت. هر زمان که از اهرم استفاده میکنید، به یاد داشته باشید که بسته به میزان اهرمی که میگیرید، هم سود و هم ضرر شما میتواند تا حد زیادی افزایش یابد. معاملات فیوچرز بایننس به شما این اجازه را میدهد تا با اهرمی ۱۲۵ برابر معامله کنید.
پرایس اکشن چیست؟
همچنین شما میتوانید سود خود را در قراردادهای آتی با استفاده از ماشین حساب بایننس محاسبه کنید. فقط کافیست اطلاعات سفارش خود را وارد کنید تا ببینید با اهرمهای مختلف، چه میزان سود و ضرری در انتظار شما خواهد بود. بدین ترتیب میتوانید بهترین اهرم را برای پوزیشن خود انتخاب کنید.
نحوه معاملات لانگ و شورت در حالت Stop Market فیوچرز چگونه است؟
گزینه Stop Market را میتوانید برای باز کردن پوزیشن با توجه به قیمت رایج بازار انتخاب کنید.
نحوه معاملات لانگ و شورت در حالت Trailing Stop فیوچرز چگونه است؟
Trailing Stop یکی دیگر از گزینههای عالی برای زمانی است که میخواهید با بالا رفتن قیمت قرارداد، سود خود را قفل کنید. استاپ تریلینگ به شما کمک میکند تا زمانی که قیمت با یک Callback rate بالا میرود، سود خود را قفل کنید. اما باید بدانید که این گزینه در جهت مخالف کار نمیکند، به این معنی که اگر قیمت شروع به کاهش کند، پوزیشن شما عملاً در قیمت بازار بسته میشود.
نحوه صحیح گذاشتن Stop Loss در فیوچرز چگونه است؟
از طریق گزینه TP/SL نیز میتوانید حد سود و حد ضرر خود را تعیین کنید. فرض کنید ۰.۵ ETH در قیمت ۳۰۰۰ دلار خریداری کردیم. اگر حد سود را روی ۳۵۰۰ دلار قرار دهیم، پوزیشن ما به محض رسیدن قیمت به آن نقطه فروخته میشود و ما به سود ۵۰۰ دلاری میرسیم. از طرف دیگر، اگر قیمت به زیر ۳۰۰۰ دلار کاهش یابد، پوزیشن ما با رسیدن قیمت به حد ضرر بسته میشود.
نحوه معاملات لانگ و شورت در حالت Post Only فیوچرز چگونه است؟
post only نیز مانند reduce only از تنطیمات پیشرفته سفارشات است که در آن سفارش شما همیشه به اول دفتر سفارشات یا همان Order book اضافه میشود و سفارش شما در صورت مطابقت با سفارش دیگر در اوردر بوک اجرا نخواهد شد. این آپشن میتوانید زمانی که قصد پرداخت کارمزد maker را دارید استفاده کنید.
فرق Last price و Mark Price در فیوچرز چیست؟
last price، آخرین قیمت معامله یک قرارداد و mark price ارزش منصفانه برآورد شده یک قرارداد است. بایننس فیوچرز از مارک پرایس به عنوان مرجع لیکوئید(liquidation) برای جلوگیری از دستکاری نوسانات بازار استفاده میکند
فرق فیوچرز با اسپات در معاملات
پس از ثبتنام در این پلتفرم، قادر خواهید بود از طریق دو نوع معامله، به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازید:
- معاملات اسپات (Spot)
- معاملات فیوچرز (Futures)
معاملات اسپات (Spot)
معاملات اسپات که به آنها معاملات نقدی نیز گفته میشود، معاملاتی هستند که شما در ازای پرداخت وجه و خرید یک دارایی دیجیتال، مالک حقیقی و قانونی آن دارایی میشوید. در این معاملات، زمانی که شما به عنوان مثال ۱۰۰ دلار در ازای خرید بیتکوین (BTC) پرداخت میکنید، مالک مقدار بیتکوین مورد نظر شده و میتوانید آنها را به کیف پول یا ولت خود انتقال دهید یا حتی برای دیگران ارسال کنید. بدیهی است که تنها راه کسب درآمد از این روش، فروش دارایی مورد نظر در صورت افزایش قیمت آن است. در حقیقت، در صورتی که قیمت بیتکوین به ۱۰۸ دلار افزایش پیدا کند، شما میتوانید مقدار خریداری شده را فروخته و ۸ دلار سود کنید. همانطور که مشاهده میکنید، اهرم یا لوریج (Leverage) در این معاملات تعریف نمیشود و در حقیقت معادل ۱.0X است.
اما در مورد معاملات فیوچرز، قضیه کاملاً فرق میکند!
معاملات فیوچرز (Futures)
معاملات فیوچرز یا آتی، که به آنها مشتقات نیز گفته میشود، امکان کسب سود از نوسانات را برای کاربران فراهم شده است. در حقیقت، اگر بخواهیم به زبان ساده این نوع از معاملات را تعریف کنیم، به «سرمایهگذاری یا به نوعی شرطبندی روی نوسانات افزایش یا کاهش داراییهای دیجیتال» اطلاق میشوند.
در این معاملات، شما صرفاً روی کاهش یا افزایش دارایی دیجیتال مورد نظر سرمایهگذاری کردهاید و مالکیتی بر روی دارایی مورد نظر ندارید. تصور کنید به ارزش ۱۰۰ دلار روی افزایش قیمت بیتکوین (BTC) سرمایهگذاری کردهاید؛ در صورتی که قیمت بیتکوین براساس پیشبینی شما صعود کند، بسته به سرمایهگذاری انجام شده و اهرم یا لوریجی که مشخص کردهاید، از این افزایش قیمت، سود خواهید برد. طبعاً در صورت کاهش قیمت نیز ضرر میکنید!
تفاوت فیوچرز استاندارد و پرپچوال
معاملات فیوچرز صرافی بینگ ایکس، به دو دسته تقسیمبندی میشوند:
- فیوچرز استاندارد (Standard Futures)
- فیوچرز پرپچوال (Perpetual Futures)
در حالت فیوچرز استاندارد، زمانی که شما یک پوزیشن معاملاتی باز میکنید، سررسید مشخصی برای آن وجود دارد. به عبارت بهتر، زمانی که شما به عنوان مثال یک پوزیشن معاملاتی برای جفت ارز BTC/USDT در قسمت فیوچرز استاندارد بینگ ایکس باز میکنید، وارد یک قرارداد با سررسید مشخص میشوید.
این در حالی است که پوزیشنهای معاملاتی باز شده در بخش فیوچرز پرپچوال فاقد تاریخ انقضا یا همان سررسید، هستند. دقیقاً به همین دلیل به آنها معاملات فیوچرز دائمی نیز گفته میشود.
نکته: تنها ارز دیجیتالی که به عنوان حاشیه یا مارجین (Margin) در بخش معاملات فیوچرز پرپچوال بینگ ایکس پشتیبانی میشود، تتر (USDT) است.
مبانی پایه و مفاهیم مورد استفاده در راهنمای فیوچرز بینگ ایکس (BingX)
قبل از پرداختن به موضوع آموزش فیوچرز bingx از صفر تا صد، بهتر است با یکسری از مبانی و مفاهیم پایه مورد استفاده در معاملات فیوچرز یا آتی آشنا شویم. عمده مفاهیمی که لازم است برای ترید کردن در بخش فیوچرز با آنها آشنایی داشته باشید، عبارتند از:
- پوزیشنهای لانگ (Long) و شورت (Short)
- لیکوئید شدن (Liquidation)
- حد سود (Take Profit) و حد ضرر (Stop Loss)
- حاشیه یا مارجین (Margin)
- اهرم یا لوریج (Leverage)
- فاندینگ ریت (Funding Rate)
در ادامه، بهطور مختصر هر یک از موارد عنوان شده را توضیح میدهیم.
پوزیشنهای لانگ (Long) و شورت (Short) در فیوچرز
پیشتر اشاره شد که در معاملات آتی یا فیوچرز، ما روی نوسانات قیمت یک ارز دیجیتال سرمایهگذاری میکنیم. به زبان عامیانه، زمانی که قرار است روی افزایش قیمت یک ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنیم، پوزیشن لانگ (Long) باز میکنیم. به همین ترتیب برای ارزهای دیجیتالی که فکر میکنیم، روند قیمتی نزولی خواهند داشت نیز پوزیشن شورت (Short) باز میکنیم. در اصطلاح، به پوزیشن لانگ خرید و به پوزیشن شورت فروش نیز گفته میشود.
تصور کنید بر اساس تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال، پیشبینی میکنید که قیمت ارز دیجیتال بیتکوین (BTC) طی چند روز آینده افزایش خواهد داشت؛ در این صورت، میتوانید برای کسب سود، پوزیشن لانگ باز کنید. بدیهی است که در صورت نزولی بودن روند قیمتی طی این دوره، ضرر خواهید کرد و حتی ممکن است لیکوئید شوید!!
لیکوئید شدن (Liquidation) چیست؟
لیکوئیدن شدن که به آن کال مارجین شدن یا بسته شدن حساب معاملاتی نیز گفته میشود، زمانی اتفاق میافتد که شما سرمایه کافی برای باز نگه داشتن و ادامه دادن پوزیشن را نداشته باشید.
برای درک بهتر موضوع، یک پوزیشن لانگ با جفت ارز BTC/USDT را تصور کنید. شما به اندازه ۱۰۰ دلار روی این پوزیشن سرمایهگذاری کردهاید و لوریج آن را هم روی 50X تنظیم کردهاید. اما از بخت بدتان قیمت بیتکوین شروع به سقوط میکند!! اتفاقی که میافتد چیست؟
شما بر اساس لوریجی که تنظیم کردهاید، شروع به ضرر کردن میکنید تا جایی که کل سرمایه ۱۰۰ دلاریتان تمام شود. در این حالت، به صرافی بهصورت اتومات پوزیشن شما و حتی دیگر پوزیشنهای فعال را می بندد و به اصطلاح لیکوئید میشوید!! همینقدر تلخ و غمانگیز.
با این اوصاف، لیکوئید شدن به دو عامل بستگی دارد:
- رقم سرمایهگذاری شده در پوزیشن
- اهرم یا لوریج تنظیم شده
اما برای جلوگیری از این لیکوئید شدن یک راهکار خوب وجود دارد؛ شما میتوانید برای پوزیشنهایی که باز میکنید حد سود و ضرر تعیین کنید.
حد سود (Take Profit) و حد ضرر (Stop Loss)
حد سود (Take Profit) و حد ضرر (Stop Loss) یکی از ابزارها و امکانات بسیار کارآمد در محیط معاملاتی فیوچرز هستند. برای اینکه از یک حد معینی بیشتر ضرر نکنید، بهترین راه این است که حد ضرر برای پوزیشنهای خود تعریف کنید. در عین حال، برای این هم که سودهای احتمالی نقطهای در خلال نوسانات قیمتی را از دست ندهید، میتوانید از حد سود استفاده کنید به زبان دیگر، سیو سود در فیوچرز بینگ ایکس انجام دهید.
در ادامه و در بخش آموزش فیوچرز بینگ ایکس به تفصیل نحوه تنظیم حد سود و حد ضرر را توضیح خواهیم داد.
حاشیه یا مارجین (Margin)
حاشیه یا مارجین در معاملات فیوچرز، یک مقدار مشخص عددی یا یک درصد است. در واقع، مارجین مقداری یا درصدی از ارزش کل پوزیشن فیوچرز است که قصد دارید در حساب خود نگه دارید.
اهرم یا لوریج (Leverage)
در حالت کلی اهرم یا لوریج را میتوان به نوعی ابزاری برای افزایش قدرت پوزیشنهای فیوچرز در نظر گرفت. درست مثل اینکه سود واقعی شما از پوزیشن مورد نظر ۱۰ دلار باشد اما شما بتوانید با استفاده از یک ابزار، آن را ۲۰ برابر کنید!! یعنی ۲۰۰ دلار از همان پوزیشن!!
با استفاده از لوریج میتوان از نوسانات قیمتی خیلی ناچیز هم به سودهای کلان دست پیدا کرد. البته، برعکس این قضیه هم حکمفرماست و ممکن است به خاطر لوریج بالا، حتی نوسانهای قیمتی خیلی ریز هم ضررهای کلان به شما بزنند یا حتی باعث لیکوئید شدن حسابتان شوند!
فاندینگ ریت (Funding Rate)
فاندینگ ریت یکی از ابزارهای مورد استفاده در بازارهای معاملاتی فیوچرز دائمی یا پرپچوال است. این ابزار به تریدرها کمک میکند تا از وضعیت و قیمتهای لحظهای و واقعی بازار درک بهتر و روشنتری داشته باشند. استفاده از این ابزار به صرافیها کمک میکند تا بین بازارهای فیوچرز و اسپات (واقعی) تعادل ایجاد کنند و فاصله و واگرایی این دو بازار را به حداقل ممکن برسانند.
آموزش فیوچرز بینگ ایکس (BingX)
با توجه به اینکه برخی تنظیمات و نکات در بخشهای فیوچرز استاندارد و پرپچوال صرافی بینگایکس با هم متفاوت هستند، آموزش هر بخش را بهصورت جداگانه و کامل و مرحله به مرحله در ادامه قرار دادهایم. پس ابتدا به اموزش کار با بخش فیوچرز استاندارد بینگ ایکس می پردازیم:
آموزش فیوچرز استاندارد بینگ ایکس bingx
برای ورود به بخش معاملات فیوچرز استاندارد، از منوی بالای صفحه اصلی صرافی روی آیکون مشتقات «Derivative» کلیک کنید تا منوی کرکرهای آن باز شود، کافی است از منوی باز شده فیوچرز استاندارد «Standard Futures» را انتخاب کنید:
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، در گوشه سمت چپ بالای صفحه، جفت ارز معاملاتی پیشفرض BTC/USDT فعال است. با کلیک روی این جفت ارز، میتوانید لیست جفت ارزهای قابل ترید در بخش فیوچرز استاندارد بینگ ایکس را مشاهده کنید.
کافیست روی BTC/USDT کلیک کرده و جفت ارز معاملاتی مورد نظرتان را از لیست به نمایش درآمده، انتخاب کنید:
فرض کنیم جفت ارز معاملاتی موردنظر، ETH/USDT باشد:
همانطور که مشاهده میکنید، در بخش بالایی صفحه کلیه اطلاعات مربوط به جفت ارز انتخابی مشخص شده است:
- قیمت لحظهای جفت ارز به دلار
- فاندینگ ریت (Funding Rate)
- بالاترین قیمت طی ۲۴ ساعت اخیر (24h High)
- پایینترین قیمت طی ۲۴ ساعت اخیر (24h Low)
- حجم معاملات (24h Volume)
- و ارزش لحظهای پوزیشنهای باز … .
البته، در بخش قیمت لحظهای جفت ارز با نگه داشتن ماوس روی قیمت دلاری میتوانید قیمت جفت ارز مورد نظر به تومان را نیز مشاهده کنید.
در بخش پایینی، نمودار قیمتی و ابزارهای تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) جفت ارز دیجیتال قرار داده شده است:
شما میتوانید در بازههای زمانی و تایم فریمهای مختلف نوسانات و روند قیمتی جفت ارز مورد نظر را مشاده کنید. با استفاده از ابزارهای تحلیلی قرار گرفته در منوی سمت چپ صفحه، نمودار قیمتی جفت از را در تایم فریمهای مختلف ارزیابی و تحلیل کنید، و همینطور از اندیکاتورها برای تحلیل بهره ببرید.
بخش سمت راست صفحه نیز به پنل ثبت سفارش معاملات فیوچرز صرافی اختصاص دارد. قسمت «USDT Account» با توجه به اینکه اغلب تریدرها از تتر (USDT) برای انجام معاملات استفاده میکنند به صورت پیشفرض بر اساس این توکن فعال است. در صورت نیاز میتوانید روی آن کلیک کنید تا از منوی کرکرهای باز شده ارز دیجیتال پایه حساب را تغییر دهید:
پس از معرفی کلی بخشهای فیوچرز استاندارد صرافی بینگ ایکس، روش ترید و خرید و فروش در پلتفرم را با هم مرور میکنیم. برای به اصطلاح باز کردن پوزیشن لازم است، نوع پوزیشن مورد نظرتان را انتخاب کنید:
- پوزیشن لانگ یا خرید (Long)
- پوزیشن شورت یا فروش (Short)
بخش بعدی مربوط به نوع سفارشی است که ثبت میکنید:
- مارکت اوردر (Market Order): ثبت سفارش در محدوده قیمت لحظهای بازار
- تریگر اوردر (Trigger Order): ثبت سفارش با قابلیت تعیین حد ضرر
در صورت انتخاب تریگر اوردر (Trigger Order) لازم است در قسمت قیمت تریگر (Trigger Price) حد ضرر مورد نظر خود برای سفارش را بر اساس تتر (همان قیمت دلاری) وارد کنید. مرحله بعد، مربوط به تنظیمات حاشیه یا مارجین (Margin) سفارش است:
منظور از مارجین، میزان سرمایه درگیر در پوزیشن معاملاتی است. این رقم، بسته به نوع ارز پایه حساب دارای یک حداقل میزان است که به عنوان مثال در مورد تتر (USDT) حداقل تعداد ۲ تتر است.
مقدار موجودی شما در حساب بینگ ایکستان نیز در قسمت پایین فیلد مارجین، مقابل عبارت موجودی «Avail که مخفف Available هست» نوشته شده است. توجه داشته باشید که در صورت ناکافی بودن موجودی حسابتان، امکان وارد کردن عدد مارجین در فیلد مربوطه وجود نخواهد داشت. برای این منظور لازم است حسابتان را از طریق واریز به bingx یا انتقال داخلی (Transfer) شارژ کنید.
البته، در کنار تعیین مارجین به صورت عددی و تتری، امکان تعیین درصدی آن نیز فراهم شده است. شما میتوانید از طریق ماژول تعبیه شده در زیر فیلد مارجین، مشخص کنید که قصد دارید چه درصدی از موجودیتان را روی پوزیشن مورد نظر سرمایهگذاری کنید.
تنظیمات بعدی مربوط به اهرم یا لوریج (Leverage) پوزیشن معاملاتی باز شده است. اهرم معاملات در بینگ ایکس معمولاً به صورت پیشفرض روی 20X تنظیم شده است. با این حال شما میتوانید این اهرم را از 5X الی 125X تغییر داده و تنظیم کنید.
لوریجهای پیشنهادی بینگ ایکس میتواند بسته به نوع جفت ارز انتخابی متفاوت باشد. اما در حالت کلی، بالاترین لوریجی که میتوانید در این پلتفرم انتخاب کنید 150X است. با کلیک روی آیکون ادیت که به صورت مداد نماش داده شده است، میتوانید لوریجهای غیرصحیح نیز برای پوزیشن خودتان انتخاب کنید.
در پایان نوبت میرسد به تنظیمات:
- حد سود (Take Profit)
- حد ضرر یا همان استاپ لاس (Stop Loss)
البته در سفارشهای تریگر (Trigger Orders) حد ضرر در بالا مشخص شده است و فقط لازم است حد سود را در این قسمت تعیین کنید.
حد سود، مبلغی است که در صورت رسیدن به آن، پوزیشن به صورت خودکار بسته خواهد شد. اما شاید با خودتان فکر کنید که چرا باید برای معامله حد سود تعیین کنم؟ اگر قرار باشد بعد از رقم تعیین شود قیمت بالاتر رفته و حتی پامپ (Pump) اتفاق بیفتد، چرا باید خودم را از سود بالاتر محروم کنم؟!
بله درست است، تعیین کردن حد سود ممکن است چندان به نفع شما نباشد. به ویژه زمانی که بیخبر از شما، روندهای گاوی یا صعودی در جریان هستند و یا حتی پامپ اتفاق میافتد. اما اگر زمانی که در جریان نیستید، قیمت ارز دیجیتال مورد نظر تا حدی بالا رفته و سپس سقوط کند چطور؟! در این صورت شما میمانید و سودی که از دست رفته و شاید بدتر از آن، حسابی که لیکوئید هم شده است!!
در مورد حد ضرر نیز همینطور است. در صورتی که احساس میکنید فرصت لازم برای چک کردن لحظهای نمودارهای قیمت و نوسانات را ندارید، چند پوزیشن فعال همزمان دارید یا در حالت کلی نگران نوسانات و لیکوئید شدن هستید، بهتر است این دو حد سود و ضرر را فعال کنید.
هم برای تعیین حد سود و هم حد ضرر، کافیست دکمههای لغزان آنها را فعال کرده تا همانند تصویر آبی رنگ شده و سپس برای آنها درصد تعیین کنید. این تعیین درصد را هم میتوانید از طریق دکمههای «+ و -» کنار فیلد انجام دهید و هم با استفاده از دکمههای درصدی تعبیه شده در زیر فیلد مربوطه.
در بخش پایانی نیز قیمت لیکوئید شدن (Liquidation Price) به طور خودکار، به صورت تقریبی نشان داده است. با کلیک روی دکمه سبز رنگ «Activate Futures Trading» پوزیشن مورد نظر فعال شده و ترید انجام میشود.
در بخش میانی صفحه ترید بینگ ایکس همانند تصویر زیر، با تبهای «Trades» و «Order Book» روبهرو هستیم:
در تب «Trades»، لیست و جزئیات پوزیشنهای معاملاتی در جریان را مشاهده میکنید. اطلاعاتی که در این بخش نمایش داده میشوند عبارتند از:
- زمان انجام معاملات (Time)
- قیمت مورد معامله (Price)
- مقدار جفت ارز معاملاتی (Amount)
در تب «Order Book» نیز سفارشهای باز موجود در دفترچه سفارشهای بینگ ایکس را مشاهده میکنید که بر اساس معاملات لانگ (Long) و شورت (Short) قرار داده شدهاند.
اما بخش بسیار مهم دیگری که در این صفحه قابل مشاهده است، بخش زیر نمودار قیمتی است:
در این قسمت، چهار تب زیر قابل مشاهده هستند:
- پوزیشن من (My Position): پوزیشنهای معاملاتی باز شما
- سفارشهای باز (Open Orders): سفارشهای بازی که هنوز فعال و اجرا نشدهاند
- تاریخچه ترید (Trade History): تاریخچه کلیه پوزیشنهای قبلی و تریدهای شما در بینگ ایکس
- تاریخچه سفارش (Order History): تاریخچه کلیه سفارشهای قبلی شما در بینگ ایکس
آموزش فیوچرز پرپچوال صرافی bingx
برای ورود به بخش معاملات فیوچرز پرپچوال، از منوی بالای صفحه اصلی صرافی روی آیکون مشتقات «Derivative» کلیک کنید تا منوی کرکرهای آن باز شود:
کافی است از منوی باز شده فیوچرز پرپچوال «Perpetual Futures» را انتخاب کنید:
مجدداً از قسمت سمت چپ بالای صفحه، که جفت ارز معاملاتی پیشفرض BTC/USDT فعال است، میتوانید لیست جفت ارزهای قابل ترید در بخش فیوچرز استاندارد bingx را مشاهده کنید.
کافیست از منوی باز شده، جفت ارز معاملاتی مورد نظرتان را انتخاب کنید. همانطور که در لیست نیز قابل مشاهده است، کلیه جفت ارزهای مورد پشتیبانی در این بخش بر اساس تتر (USDT) هستند.
فرض کنیم جفت ارز ETH/USDT را برای ترید انتخاب میکنیم:
در پنل معاملاتی نمایش داده شده در سمت راست صفحه، اولین تب مربوط به کراس مارجین (Cross Margin) است. با کلیک روی این تب، پنلی به شکل زیر برایتان به نمایش در میآید:
دو حاشیه یا مارجینی که میتوانید در این پنل انتخاب کنید عبارتند از:
- کراس مارجین (Cross Margin): که همه سرمایه شما را در پوزیشن درگیر میکند.
- ایزولیتد مارجین (Isolated Margin): که تنها بخشی از سرمایه شما را وارد این پوزیشن میکند.
با کلیک روی لوریج «Leverage» در کنار این کراس مارجین نیز پنل تنظیمات لوریجها برای پوزیشنهای لانگ و شورت را خواهید داشت:
هردو لوریجهای مورد نظر به صورت پیشفرض روی 20X تنظیم شدهاند که میتوانید با استفاده از ماژولهای تعبیه شده، آنها را تغییر دهید.
لوریجهایی که در اخیار شما قرار میگیرند، ممکن است بسته به نوع جفت ارزهای دیجیتال انتخابتان متفاوت باشند. اما در حالت کلی، حداکثر اهرم معاملاتی برای پوزیشنهای لانگ و شورت در معاملات فیوچرز پرپچوال بینگ ایکس معادل 150X است.
در بخش پایین این پنل، اشاره شده است که اهرمها یا لوریجهای تنظیم شده کلیه پوزیشنها و سفارشهای شما را پوشش خواهند داد و روی همه آنها اعمال خواهند شد. با کلیک روی دکمه «Confirm» لوریجهای مورد نظر تنظیم شده و اعمال میشوند.
پس از این مورد، نوبت به تعیین نوع معامله میرسد. در حالت کلی، در بخش فیوچرز پرپچوال بینگ ایکس با سه نوع سفارش روبهرو هستیم:
- لیمیت اوردر (Limit Oeder): که شخصاً خودتان باید قیمت سفارش را مشخص کنید.
- مارکت اودر (Market Order): قیمت سفارش بهصورت خودکار بر اساس بهترین قیمت لحظهای بازار تعیین میشود.
- تریگر اوردر (Trigger Order): علاوه بر تعیین قیمت سفارش لازم است حد ضرر نیز مشخص کنید.
در صورت باز کردن پوزیشن به صورت سفارش لیمیت (Limit) لازم است در فیلد مربوط به قیمت سفارش (Order Price) قیمت مورد نظرتان برای سفارش را وارد کنید.
در مورد سفارشهای تریگر (Trigger)، ابتدا لازم است حد ضرر مورد نظرتان را در فیلد «Trigger Price» وارد کنید. برای تعیین قیمت سفارش نیز دو حالت داریم. برای این منظور میتوانید از منوی کرکرهای «Order Price» استفاده کنید:
- مارکت (Market): که در آن بهترین قیمت لحظهای بازار معیار تعیین قیمت است.
- لیمیت (Limit): که باید در فیلد مربوطه قیمت مورد نظر را به صورت دستی وارد کنید.
در قسمت مقدار (Amount) باید مقدار سفارش یا سرمایه مورد نظر را بر اساس جفت ارز انتخابی وارد کنید. به علاوه میتوانید میزان سرمایه یا مقدار را بر اساس درصدی از موجودی حساب نیز وارد کنید:
در نهایت با فعال کردن دو گزینه مربوط به TP/SL فرصت این را خواهید داشت تا حد سود و حد ضرر مورد نظرتان را برای سفارشهای لانگ و شورت مشخص کنید. برای اینمنظور کافیست گزینههای «Long TP/SL» و «Short TP/SL» را انتخاب کرده و حدود درخواستی را در فیلدهای مربوطه وارد کنید.
در نهایت، در پایان پنل معاملاتی مربوطه نیز میتوانید قیمتهای تخمینی لیکوئید شدن را نیز مشاهده کرده و مارجینها را ببینید.
با کلیک روی دکمههای «Open Long» و «Open Short» قادر خواهید بود پوزیشنهای به تریب لانگ و شورت مورد نظرتان را بر ساسا ایطلاعات تکمیلی فعال کنید.
درست مانند بخش فیوچرز استاندارد، در فیوچرز پرپچوال نیز در بخش میانی صفحه با پنلی مواجه هستیم که «Trades» و «Order Book» را نشان میدهد. مانند بخش فیوچرز استاندارد، این دو بخش نشان دهنده لیست و جزئیات پوزیشنهای معاملاتی و همینطور سفارشهای باز در پلتفرم است (با توجه به اینکه این پنل درست مثل بخش فیوچرز استاندارد است، از پرداختن دوباره به آن خودداری میکنیم).
این پنج تب عبارتند از:
- پوزیشن (Position): که نشاندهنده پوزیشنهای معاملاتی فعال و باز شما در بخش فیوچرز پرپچوال است.
- اوردرهای باز (Open Orders): که سفارشهای باز شما که هنوز اجرا یا فعال نشدهاند را نشان میدهد.
- تاریخچه اوردرها (Order History): که نشاندهنده تاریخ کلیه سفارشهای به ثبت رسیده تاکنون است.
- تاریخچه ترید (Trade History): که تاریخچه کلیه تریدها را نشان میدهد.
- تاریخچه تراکنشها (Transaction History): که سابقه همه معاملات شما را نشان میدهد.
ربات تریدینگ در معاملات فیوچرز بینگ ایکس (BingX)
صرافی بینگ ایکس این قابلیت را در اختیار کاربران خود قرار داده است تا معاملات و تراکنشهای فیوچرز خود را با استفاده از رباتهای تریدینگ (Trading Bots) یا رباتهای معاملاتی انجام دهند. شما با استفاده از این ابزارهای کارآمد میتوانید استراتژیهای معاملاتی خود را در بازار فیوچرز بینگ ایکس به صورت خودکار درآورید.
برای این منظور، کافی است جفت ارز مورد نظرتان را انتخاب کرده و سپس با تعریف پارامترهای مورد نظرتان برای ربات، استراتژی درخواستیتان را خودکار سازی کنید. ربات تریدینگ تا زمانی که شرایط تعریف شده شما بر بازار حاکم باشد، به صورت خودکار ترید میکند.
همانطور که مشاهده میکنید، سه گزینه پیش روی شما قرار دارد:
- فیوچرز گرید (Futures Grid)
- اسپات گرید (Spot Grid)
- اسپات اینفینیتی گرید (Spot Infinity Grid)
گزینههای اسپات و اسپات اینفینیتی برای بازارهای نقدی یا اسپات هستند. با توجه به اینکه موضوع این مقاله صرفاً پرداختن به آموزش فیوچرز بینگ ایکس است، تنها به آموزش ربات تریدینگ فیوچرز گرید اکتفا میکنیم. برای ادامه، کافیست روی دکمه «Create» بخش فیوچرز گرید (Futures Grid) کلیک کنید:
در پیامی که به نمایش در میآید، تیک مورد نظر را فعال کنید که میگوید کلیه ریسکها و الزامات را مطالعه کرده و میپذیرم. پس از آن، روی دکمه «Confirm» کلیک کنید:
از قسمت بالا، که به صورت پیشفرض جفت ارز BTC/USDT فعال است، جفت ارز معاملاتی مورد نظرتان را انتخاب کنید:
نوع پوزیشن را انتخاب کنید؛ در حالت کلی سه گزینه برای انتخاب نوع پوزیشن در اختیار دارید:
- پوزیشن نوترال یا خنثی (Neutral)
- پوزیشن لانگ (Long)
- پوزیشن شورت (Short)
در قسمت Price Range (USDT) قیمت جفت ارز مورد نظر از مینیموم تا ماکزیمم بهصورت خودکار مشخص شده است. نرخ سود گریدهای معاملاتی را نیز میتوانید پایینتر از آن در قسمت Profit/Grid مشاهده کنید.
با کلیک روی گزینه « Modify Parameter» این قابلیت را در اختیار خواهید داشت که پایینترین و بالاترین قیمت و گرید معاملاتی را بهصورت دستی تغییر دهید:
از قسمت لوریج «Leverage» که به صورت پیشفرض روی 5X تنظیم شده است لوریج مورد نظرتان را انتخاب و تنظیم کنید. برای این منظور، روی لوریج کلیک کنید تا تنظیمات سفارش لوریج را برای شما بیاورد:
در نهایت نیز میتوانید میزان سرمایهگذاری خود را در فیلد مربوط به «Investment» بر اساس برای بات تریدینگ بینگ ایکس تعریف کنید.
همانطور که مشاهده میکنید، میزان سرمایه را هم میتوانید به صورت عددی بر حسب تتر (USDT) وارد کنید و یا اینکه براساس درصدی از کل سرمایه تعیین کنید. ضمن اینکه همانطور که میبینید، میزان سرمایه دارای محدودیت حداقل، در این مثال ۲۸۸.۴۵۰۰ تتر است.
در کنار تنظیمات فوق، این قابلیت نیز برای ربات تریدینگ فیوچرز بینگ اینکس تعبیه شده است که برای آن حد سود و حد ضرر تعیین کنید. برای تعیین حد سود و حد ضرر برای ربات تریدینگ bingx کافیست، تیک قسمت «TP/SL» را فعال کنید:
اکنون میتوانید حد سود را در فیلد «Take Profit» به صورت درصدی وارد کنید. برای حد ضرر نیز به همین منوال کافیست حد ضرر مورد نظر را در فیلد مربوط به «Stop Loss» تعیین کنید.
زمانی که سود موردنظر یا ضرر معامله به این درصد تعیین شده از سرمایه پوزیشن رسید، ربات به صورت خودکار پوزیشن را میبندد.
کپی تریدینگ در معاملات فیوچرز بینگ ایکس (BingX)
صرافی بینگ ایکس نیز جز صرافیهایی است که قابلیت استفاده از کپی تریدینگ (Copy Trading) را در اختیار کاربرانش قرار داده است. این ابزار، برای آن دسته از کاربران که دانش یا مهارت کافی در تحلیل تکنیکال را ندارند، تجربه کافی در امر ترید ندارند یا به هر دلیلی نمیتوانند خودشان در صرافی ترید کنند، این امکان را فراهم کرده است تا تریدهای کاربران حریفهای دیگر را در حساب کاربری خودشان کپی کنند!
در واقع در صورتی که هیچ دانشی برای ترید نداشته باشید، میتوانید با کپی کردن تریدهای تریدرهای حرفهای کسب سود کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و میتوانید از آموزش کپی تریدینگ در صرافی بینگ ایکس کمک بگیرید.
جمعبندی
آموزش فیوچرز بینگ ایکس (BingX) از صفر تا صد یکی از سرچهای بالای گوگل در ایران است. دلیل این امر نیز آن است که بینگ ایکس، جز صرافیهای انتخابی تریدرهای ایرانی است.
یکی از مهمترین بازارهای معاملاتی این صرافی، بازار معاملاتی فیوچرز (Futures) است. در این بازار، بر خلاف بازار معاملاتی اسپات (Spot)، کاربران با سرمایهگذاری مالک ارز دیجیتال مورد نظر نمیشوند، بلکه صرفاً روی نوسانات قیمت ارز دیجیتال مورد نظر سرمایهگذاری میکنند.
معاملات فیوچرز صرافی بینگ ایکس، به دو دسته تقسیمبندی میشوند:
- فیوچرز استاندارد (Standard Futures)
- فیوچرز پرپچوال (Perpetual Futures)
در متن مقاله، جزئیات و نحوه فعالیت در این دو بازار معاملاتی، در قالب آموزش فیوچرز بینگ ایکس (BingX) پرداختیم. به علاوه، توضیحات مختصری در خصوص کپی تردینیگ و همینطور آموزش ربات تریدینگ بینگ ایکس را نیز آموزش دادیم. البته، مطالعه مقاله نحوه اتصال تریدینگ ویو به بینگ ایکس را برای کسانی که می خواهند به صورت حرفه ای ترید کنند، پیشنهاد میکنیم.
سلام و احترام.
مطلب بسیار مفید بود و در این خصوص باز هم مطلب انتشار دهید