به وب سایت اقتصاد قرن خوش آمدید
اظهار نامه مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲

تکمیل اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲

اظهارنامه مالیاتی یکی از تکالیف مالیاتی سالانه هر شخص حقیقی یا حقوقی مشمول مالیات محسوب می شود که باید برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی اقدام کنید.
همچنین بعد از تکمیل اظهارنامه مالیاتی باید نسبت به ارسال آن اقدام کنید.
در واقع اظهارنامه مالیاتی گزارشی است که مودی مالیاتی می تواند از طریق آن اطلاعات مربوط به درآمد ها، هزینه ها، دارایی ها، بدهی ها، سرمایه، معافیت ها، درآمد مشمول مالیات، مالیات، بخشودگی مالیاتی و همچنین اطلاعات هویتی و مکانی و سایر اطلاعات را به سازمان امور مالیاتی ارائه کنید.
اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲ به یکی از نگرانی های امسال فعالین اقتصادی بدل شده است. بسیاری از مودیان مالیاتی حقیقی و حقوقی که در ارائه اظهارنامه سال ۱۴۰۱ به مشکلات متعددی برخورد کردند اکنون به دنبال یک شرکت حسابداری مطمئن و حرفه ای هستند که خدمات مالیاتی مرتبط با اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲ را ارائه کند. همه فعالین اقتصادی چه به عنوان اشخاص حقوقی و چه اشخاص حقیقی می دانند که از جمله مهمترین خدماتی که یک شرکت مالیاتی ارائه می کند خدمات مرتبط با اظهارنامه مالیاتی است. در سال مالی قبل به دلیل شیوع ویروس کرونا (covid19) بسیاری از کسب و کارها تحت تاثیر رکود داخلی و بین المللی قرار گرفت. در این میان همه چشم ها به سیاست های مالی دولت ها دوخته شده است تا ببینند چه بسته اقتصادی را برای بهبود شرایط اقتصادی به اجرا در می آورند. یا چه معافیت مالیاتی را در اظهارنامه سال جاری اعمال خواهند کرد.

یک اشتباه رایج در اظهارنامه سال ۱۴۰۲

این یک اشتباه رایج است که عموم مردم در رابطه با نام گذاری اظهارنامه هر سال مرتکب می شوند. در واقع اظهارنامه در هر سال، مربوط به عملکرد مالی سال گذشته اشخاص حقوقی یا حقیقی است و در نتیجه باید با نام سال گذشته خوانده شود. به طور مثال در سال ۱۴۰۲ اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۱ را به سازمان امور مالیاتی ارائه می دهیم و در سال ۱۴۰۲ باید اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲ را به سازمان امور مالیاتی ارائه کنیم. اما این اشتباه رایج تا جایی عمومی شده که حتی سازمان امور مالیاتی هم برای درک بهتر مودیان، سال تسلیم اظهارنامه را برای نامیدن آن ملاک قرار می دهد. این در حالی است که اگر به صحبت های حسابداران خبره و حرفه ای در یک شرکت مالیاتی توجه کنید متوجه می شوید که همگی آن ها لفظ دیگری را برای نام بردن از اظهارنامه بکار می برند و آن استفاده از عدد سال مالی است که عملکرد آن سال مودی در اظهارنامه مالیاتی استفاده می شود. پس در همین ابتدا بدانید که امور اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲ مربوط به عملکرد شما در سال ۱۴۰۱ می باشد.

انواع مالیات در اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲

مالیات ‌ها یا به طور مستقیم اعمال می ‌شوند یا به صورت غیر مستقیم. در مالیات ‌های مستقیم درآمد و دارایی در نظر گرفته می شود. در مالیات غیر مستقیم به موضوع مصرف و محدود کردن واردات بیشتر اشاره می شود.

خدمات و مشاوره مالیاتی

نحوه محاسبه مالیات در اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲

در ایران مالیات به دو صورت خود اظهاری یا علی الرأس محاسبه می ‌گردد. در روش خود اظهاری شخص حقیقی یا حقوقی خود اعلام می ‌نمایند که چه مقدار درآمد داشته و چه مقدار باید مالیات پرداخت نماید بی‌آنکه ممیزین و کارشناسان سازمان امور مالیاتی در محاسبه و دریافت مالیات، دخالت قابل توجهی داشته باشند. برای این منظور اظهارنامه ‌ای تکمیل کرده که شامل کل درآمد ها و کل هزینه ها می ‌باشد و پس از کسر معافیت مالیاتی، مبلغ مالیات سالیانه نیز محاسبه می ‌گردد. کارشناسان سازمان امور مالیاتی نیز به شرط صحت مندرجات و کامل بودن مدارک و عدم تخلف از قوانین مالیاتی و ثبت دفاتر و اظهارنامه و … آن را مورد پذیرش قرارداده و با توجه به آن مالیات محاسبه شده را دریافت می ‌نماید. در صورت عدم پذیرش اظهارنامه مالیاتی یا عدم ارائه آن به سازمان امور مالیاتی، ممیز مربوطه به صورت علی الرأس مالیات را محاسبه نموده و به مودی اعلام می ‌نماید و نظر ممیز و کارشناس سازمان امور مالیاتی ملاک پرداخت مالیات می ‌باشد.

نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲

مودیان باید با مراجعه به پایگاه اینترتنی سازمان امور مالیاتی نسبت به تکمیل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی اقدام نمایند. در ثبت اظهارنامه ۱۴۰۲ برای کلیه شخصیت های حقیقی و حقوقی مشمولان قانون مالیات مستقیم و مالیات ارزش افزوده، طبق قانون و روش مصوب، الزامی است و اکنون ثبت اظهارنامه الکترونیک شرکت ها و موسسات در سامانه سازمان امور مالیاتی، به صورت اینترنتی انجام می شود و نیازی به مراجعه حضوری به ادارات کل سازمان امور مالیاتی در سراسر کشور نیست. انجام فرآیند ثبت، به صورت اینترنتی و با داشتن کد کاربری و رمز عبور انجام شده و مودیان مالیاتی می توانند طبق دستور العمل موجود، اطلاعات کارکرد شرکت، موسسه، کارگاه، فروشگاه، کسب و کار خود را وارد کنند.

سال مالیاتی ۱۴۰۲ از چه تاریخی تا چه تاریخی را در بر می گیرد

سال مالیاتی ۱۴۰۲ عبارت است از یک سال شمسی که از اول فروردین هر سال شروع و به آخر اسفند همان سال ختم می ‌شود. در مورد اشخاص حقوقی مشمول مالیات که سال مالی آن‌ها به موجب اساسنامه با سال مالیاتی تطبیق نمی ‌کند، درآمد سال مالی آن‌ها به جای سال مالیاتی مبنای محاسبه مالیات قرار می ‌گیرد. مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی حداکثر تا پایان چهار ماه شمسی پس از سال مالی است. (۳۱ تیر ماه)

مراحل تهیه و ارسال اظهارنامه الکترونیکی ۱۴۰۲ چیست؟

برای تهیه اظهارنامه در سال ۱۴۰۲ چهار مرحله زیر را به ترتیب طی کنید:

  • وارد سایت سازمان امور مالیاتی شوید.
  • مدارک مورد نیاز را ارسال کنید.
  • اطلاعات هویتی خود را ثبت کنید.
  • تشکیل پرونده دهید.

با اختیار داشتن شناسه ملی و کد اقتصادی، به عنوان مودی مالیاتی شناخته شده و بعد از طی شدن تشریفات قانونی، کد کاربری و رمز عبور برای اعلام اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی ۱۴۰۲ برایتان به صورت محرمانه از طریق پست ، ارسال می شود. در سال جاری برای انجام تکالیف مالیاتی، داشتن کد کاربری و رمز عبور، الزامی است.

مدارک مورد نیاز اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲

هرسال مدارک مورد نیاز از طرف سازمان امور مالیاتی اعلام می شود. برای سال ۱۴۰۲ مدارک ذیل برای تهیه اظهارنامه مالیاتی مورد نیاز است:

  • هر گونه مجوزی که از مراجع ذی صلاح برای شما صادر شده است.
  • مدارک شرکت از جمله اساسنامه و شرکت نامه و آخرین تغییرات اساسنامه و موضوع فعالیت شرکت.
  • اجاره نامه یا گواهی سند محل قانونی شرکت.
  • رونوشت کارت ملی و شناسنامه اعضای هیات مدیره و صاحبان امضا اسناد تعهد آور.
  • گواهی ترازنامه اشخاص حقیقی یا حقیقی.
  • صورت سود و زبان کلیه اشخاصی که طبق قانون، مکلف به تنظیم اظهارنامه عملکرد هستند.
  • مبلغ درآمد و فروش داخل یا خارج از کشور.
  • گواهی های گردش حساب ممهور به مهر شعبه شرکت یا موسسه.
  • صورت بهای تمام شده کالا ها یا خدماتی که ساخته شده و به فروش رفته است.
  • کلیه قرارداد های شرکت یا موسسه با اشخاص حقیقی یا حقوقی خصوصی یا دولتی.
  • مانده سود و زیان دوره قبل و گردش حساب تعدیلات سنواتی
  • شماره ثبت دفاتر قانونی و کد رهگیری.
  • سند مالیات های پرداخت شده که به تایید سازمان امور مالیاتی کشور برای کسر مالیات رسیده باشد.
  • کارت بازرگانی (در صورت وجود).
  • کد کاربری، رمز عبور، کد رهگیری پیش ثبت نام برای ارسال اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی.
  • گواهی حساب های سال های قبل مودی مالیاتی برای بررسی ممیز اداره مالیات.
  • هر سندی که به تشخیص اداره دارایی نیاز باشد باید تهیه شود. مثل پرداختی های بیمه.
۴.۴/۵ - (۵ امتیاز)

29 دیدگاه دربارهٔ «اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۲»

  1. سلام. اگر حسابدار در تنظیم اظهارنامه ها اشتباهی رو انجام بده میتونه میتونه اون اشتباه رو اصلاح کنه یا خیر؟ و اگر بله به چه صورتی؟

    1. محمد خوانساری

      سلام وقت بخیر .
      به هیات حل اختلاف ارجاع داده می‌شود .
      در صورت عدم ارسال اظهارنامه عملکرد مشمول جریمه ۳۰٪ غیر قابل بخشش میباشد .

  2. سلام
    شخصی که اولین سال فعالیت هست گردش حساب بالای یک میلیار داشته ولی خرید و فروش نداشته درفرم تبصره ۱۰۰ باید طبق گردش حساب فروش اعلام کنه؟

    1. محمد خوانساری

      با سلام وقت بخیر .
      در صورت عدم پرداخت ۱۰٪ معادل مالیات حقوق و تاخیر در پرداخت به ازای هرماه معادل ۲/۵٪.

      جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق معادل ۲٪ حقوق پرداختنی .

  3. محمد خوانساری

    سلام وقت بخیر .
    اگر مدیرعامل ملک شخصی خود را در اختیار شرکت بگذارد اثر مالیاتی دارد یا خیر ؟

  4. محمد خوانساری

    سلام عرض ادب .
    سقف گردش حساب بانکی در مورد انتظار در خصوص شرکت های غیر فعال مالیاتی چقدر میباشد ؟؟
    ممنونم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *