به وب سایت اقتصاد قرن خوش آمدید
ریسک در حسابرسی

آشنایی با ریسک در حسابرسی

برای آشنایی با ریسک در حسابرسی ابتدا باید با دو نمونه ی کلی آن آشنا شوید که عبارتند از:

  1. نوع اول ریسک حسابرسی مربوط می شود به وقتی که حسابرس متوجه اشتباهات محاسباتی اطلاعاتی که در اختیار دارد نشود
  2. ممکن است حسابرس بعد از بررسی اطلاعات نتیجه گیری اشتباهی را ارائه دهد که این مورد نیز نوع دوم ریسک حسابرسی محسوب می شود.

در ادامه این مقاله با شرکت حسابرسی اقتصاد قرن همراه باشید.

حسابرسی بر مبنای ریسک از مراحل مختلفی تشکیل می شود که عبارتند از:

  • بررسی داده های ارائه شده و روند برنامه ریزی
  • بازدید و کنترل از محدوده ی مشخص شده ی خارجی
  • مراحل مختلف آزمایش
  • آزمایشات اولیه

جمع بندی و بررسی هر کدام از مراحل

در ایران یک سازمان مشخص وظیفه حسابرسی کلیه ی شرکت های دولتی و نیمه دولتی را به عهده دارد سازمان حسابرسی کل از برای شناسایی مشکلات و ریسک حسابرسی از روش مدل ریسک استفاده می کنند. در این روش ترکیب اعضای اصلی و تعیین کننده ی شرکت در هر مرحله از حسابرسی می تواند اشتباهات عمدی را مشخص کند.

انواع ریسک در حسابرسی

ریسک در حسابرسی دو نوع مختلف دارد که عبارتند از:

  • ریسکی که رد آن غلط است: بدین معنا که صورت های مالی که توسط تیم حرفه ای حسابرسی شرکت تهیه شده است کاملا صحیح است اما حسابرس آن را رد می کند. در این صورت موقعیت حسابرس به علت اشتباهی که می کند به خطر می افتد.
  • ریسکی که قبول آن غلط است: زمانی که صورت های مالی تهیه شده دارای اشتباهات و ایراداتی باشد که حسابرس نتواند آن ها را تشخیص دهد مفید بودن حسابرس زیر سوال می رود.

زمانی که یک حسابرس مشغول بررسی و حسابرسی یک پروژه می باشد باید عملیات حسابرسی به نحوی برنامه ریزی شود که ریسک حسابرسی در کمترین حد خود باشد.

اجزای ریسک در حسابرسی

برای بررسی ریسک در حسابرسی به معرفی انواع آن می پردازیم که عبارتند از:

  • ریسک ذاتی: به علت ثبات مالی شرکت، امکان دسترسی به منابع درآمد شرکت، به وجود آمدن رقبای سرسخت جدید، تلاش کارکنان برای رسیدن در جایگاه بهتر یک حساب داخلی شرکت دچار ریسک ذاتی می شود
  • ریسک کنترل: چنان چه ثبت های داخل سیستم حسابداری سازمان مربوطه دچار ایراد باشد و گروه حسابداری این مشکل رو رفع نکند به آن ریسک کنترل می گویند. در برخی از مواقع ریسک ذاتی و کنترل با هم انجام می گیرد که نوعی ریسک حسابرسی محسوب می شود که حوزه ی وظایف حسابرس قرار نمی گیرد.
  • ریسک عدم کشف: برخی از ایرادات و اشتباهاتی که در صورت های مالی وجود دارد به اندازه ای کم است که نیازی به کشف آن ها وجود ندارد معمولا حسابرس مبلغ پایه ای را برای این اشتباهات در نظر میگیرد به عنوان مثال اشتباهات زیر ۵ هزار ریال نیازی به بررسی ندارد اما بسته به شرایط حسابرس می تواند این مبلغ را به میزان زیادی کاهش می دهد.

ریسک در حسابرسی (ریسک تجاری و غیر تجاری)

ریسک در حسابرسی در دو نوع مختلف وجود دارد که عبارتند از: ( ریسک تجاری و ریسک غیر تجاری)

  • ریسک تجاری: برخی از بنگاه هایی که در زمینه تولید محصولات خلاقانه، بازار فروش، طراحی  فعالیت دارند با ریسک تجاری رقابت و ارزش افزوده سهامداران را افزایش می دهند. نسبت مبلغ ثابتی که خرج فعالیت های معمول شرکت می شود به نسبت مبلغ غیر ثابتی که برخی از مواقع برای شرکت به وجود می آید را نسبت عملیاتی می گویند. ریسک تجاری موجب افزایش رقابت می شود ریسک های مالی نیز بخشی از ریسک های تجاری محسوب می شوند. این قبیل ریسک ها به علت تغییرات قیمت بهره، سهام ایجاد می شود.
  • ریسک غیر تجاری: در برخی مواقع ریسک هایی به وجود می آید مانند ریسک های راهوری که به علل مختلفی مانند تغییر ماهیت سیاسی و اقتصادی به وجود می آید. برای رشد و پیشرفت باید ریسک کرد.

ریسک در حسابرسی (هسته های اصلی)

برای شناسایی ریسک در حسابرسی باید به بررسی کار اصلی حسابرسی داخلی یک شرکت بپردازیم که عبارتند از:

  1. بررسی روش هایی که مدیران شرکت ها برای پیدا کردن خطاها و اشتباهات در نظر گرفته اند و اطمینان از این که آن روش درست و راه گشا بوده است یا خیر
  2. بررسی نحوه ی اولویت بندی خطاها متناسب با نظر مدیران شرکت ها
  3.  بررسی احتمال انواع ریسک توسط مدیریت شرکت
  4. نتیجه گیری و تهیه ی گزارشی مبنی بر ریسک های انجام گرفته توسط سازمان های مختلف
  5. مدیران شرکت ها بر انواع ریسک نظارت کنند.

مراحل ریسک در حسابرسی

هر سازمان و شرکتی برای رسیدن به اهداف تعیین شده برنامه ریزی دارد که گاهی ریسک در حسابرسی این برنامه ریزی را مختل می کند. حسابرسی داخلی بر مبنای ریسک شامل موارد گوناگونی می شود که عبارتند از: ریسک به دلایل امور مالی، تکنیک های حسابداری، عملیات های گوناگون در داخل و خارج سازمان ها اتفاق می افتد. عملیاتی که به منظور حسابرسی داخلی بر مبنای ریسک انجام می گیرد عبارتند از:

  • انواع ریسک در سازمان های مختلف مورد بررسی قرار گیرد
  • معین کردن یک برنامه منسجم برای حسابرسی
  • بازخورد گزارش های حسابرسی

اهمیت ریسک در حسابرسی

حسابرس با بررسی نوع فعالیت هایی که در شرکت ها انجام می گیرد می تواند اشتباهات مالی حسابرسی را از قبل پیش بینی کند. این پیش بینی موجود می شود حسابرس از قبل نوع ریسکی که باید به بررسی آن بپردازد را معین کند برخی از عوامل مهم ریسک در حسابرسی عبارتند از:

  1. شناخت و بررسی فعالیت های شرکت و روانشناسی فعالیت ها و نوع عملکرد کارکنان سازمان
  2. بررسی روش ممیزی برای دستیابی به اشتباهات
  3. به حداقل رساندن مصرف منابع
  4. مشخص کردن یک برنامه ریزی اصولی در حسابرسی

حسابرسی مبتنی بر ریسک

روش های حسابرسی مبتنی بر ریسک دارای اجزای و مراحل مختلفی می باشد.

  1. طراحی حسابرسی: این بخش شامل قسمت هایی می شود که عبارتند از: شناسایی فعالیت کارفرما، تحلیل بخش های مختلف، ارزیابی های متعدد، ارائه ی راهکار موثر و …
  2. ارائه برنامه: مطابق با تحقیقات انجام گرفته حسابرس باید برنامه خود را ارائه دهد.
  3. عمل به برنامه: با استفاده از روش های حسابرسی می توان به اهداف تعیین شده در برنامه دست پیدا کرد
  4. گزارش: پس از پایان کار باید گزارش مربوطه تهیه شود.

در آخر امیدواریم که این مقاله از شرکت حسابرسی اقتصاد قرن ارائه دهنده خدمات حسابرسی در تهران و همچنین خدمات حسابرسی در کرج برای شما مفید بوده باشید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

2 دیدگاه دربارهٔ «آشنایی با ریسک در حسابرسی»

    1. اقتصاد قرن

      ریسک تجاری عبارت است از قرار گرفتن یک شرکت یا سازمان در برابر عواملی که می توانند منجر به کاهش سود و یا حتی زیان و ورشکستگی آن شود.در نهایت احتمال اینکه یک شرکت سودهای کمتر از پیش‌بینی داشته باشد یا زیان را تجربه کند، ریسک تجاری گفته می‌شود. ریسـک تجاری تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد که شامل حجم فروش، قیمت به ازای هر واحد، هزینه های ورودی، رقابت، شرایط کلی اقتصاد و قوانین دولتی می‌شود

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *