به وب سایت اقتصاد قرن خوش آمدید
روش سرمایه گذاری

سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم

انواع روش های سرمایه گذاری سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم

سرمایه گذاری به چه معناست؟‌

به طور طبیعی برای ورود به هر عرصه‌ای باید با مفهوم آن پدیده آشنا شوید، بنابراین قبل از هر چیز متقاضیان برای سرمایه گذاری باید با این مفهوم کلیدی آشنایی پیدا کنند. در یک تعریف عمومی سرمایه گذاری به وارد کردن پول و سرمایه نقدی به یک بازار و خرید محصولات آن بازار برای کسب سود و افزایش سرمایه اولیه گفته می‌شود. به عبارت دیگر سرمایه‌گذاری به زبان ساده یعنی تبدیل پول به چند نوع کالا یا دارایی که در حال حاضر مصرف نمی‌شود و افراد می‌خواهند با نگهداری آن برای مدتی در آینده از سوددهی آن بهره ببرند.

سرمایه گذاری درهر بازار متفاوت است، چرا که هر بازار مهارت‌های خاص خود را برای سرمایه گذاری می‌طلبد. از این رو تجربه می‌تواند نقش کلیدی و مهمی را برای افراد بازی کند. اگر فردی بدون تجربه و پرس و جوی کافی وارد بازاری شود احتمال شکست خوردن و متضرر شدنش بسیار بالا است، چرا که مطمئنا افراد دیگری با تجربه بالا در آن بازار حضور دارند که از فرصت‌ها استفاده می‌کنند. اما با این وجود افراد با سرمایه خرد هم می‌توانند در صورت تجربه کافی در یک بازار مثل بازار سرمایه به موفقیت برسند و سرمایه خود را چند برابر کنند.

سرمایه گذاری مستقیم چیست

در روش سرمایه گذاری مستقیم شما شخصا اقدام به خرید و فروش سهام می نمایید. این کار به دلیل ماهیت نوسانی بورس نیاز به مهارت بالایی دارد. پس در مرحله اول شما برای سرمایه گذاری مستقیم در بورس باید به اندازه کافی از مهارت سرمایه گذاری در بورس و همچنین دانش مالی کافی برخوردار باشید. در غیر این صورت هم مجبور خواهید شد استرس بالایی را تحمل کنید و هم امکان ضرر کردن شما بالا می رود. پس سرمایه گذاری مستقیم برای افرادی مناسب است که از اطلاعات مالی و مهارت کافی برای این کار برخوردار هستند.

ضمن اینکه شما باید علاوه بر مهارت، زمان کافی را برای تحلیل و بررسی شرکت ها داشته باشید تا بتوانید گزینه های سرمایه گذاری مناسب را انتخاب نمایید. شما از طریق مراجعه حضوری به کارگزار، خرید و فروش آنلاین و همچنین خرید و فروش اینترنتی سهام می توانید سرمایه گذاری مستقیم در بورس را انجام دهید. برای آشنایی بیشتر با این روش ها می توانید مقاله آموزش خرید و فروش آنلاین و اینترنتی سهام در بورس را نیز مطالعه نمایید.

بنابراین در سرمایه گذاری مستقیم

سرمایه گذار شخصا وارد معاملات بورس و خرید و فروش سهام می‌شود

معامله‌گر می‌تواند با استفاده از روش‌هایی نظیر تلفنی، آنلاین و حضوری خودش اقدام به خرید و فروش سهام کند

نیازمند آگاهی، دانش و تجربه کافی در مورد بازار، صنایع و اقتصاد کشور است

نیاز به روحیه ریسک‌پذیر دارد

فرصت و زمان کافی برای رصد بازار و معاملات نیاز دارد

سرمایه گذاری

سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست

این نوع از سرمایه گذاری مناسب افرادی است که به دلایل مختلف نمی توانند به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام نمایند. مثلا فرصت، اطلاعات و یا مهارت کافی را برای بررسی و تحلیل و خرید و فروش سهام ندارند. به این دسته از افراد توصیه می شود که به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایه گذاری نمایند. در روش غیر مستقیم، فرد سرمایه گذار مدیریت سرمایه خود را به دست افرادی می سپارد که هم مهارت و دانش مالی بالایی دارند و هم بیشتر وقتشان را مستقیما صرف بررسی  تحلیل گزینه های مختلف سرمایه گذاری می کنند. در نتیجه سرمایه شما توسط یک تیم حرفه ای مدیریت خواهد شد.

بنابراین در سرمایه گذاری غیر مستقیم

  • مناسب برای سرمایه گذاران غیر حرفه‌ای است
  • مناسب برای سرمایه گذاران حرفه‌ای که قصد مدیریت ریسک خود را دارند
  • مناسب کسانی‌ که فرصت رصد بازار و معاملات را ندارند
  • مناسب افراد مختلف با سطح ریسک‌پذیری مختلف

انواع سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس

در حال حاضر دو روش برای سرمایه گذاری به صورت غیر مستقیم در بورس وجود دارد که شامل

  • سرمایه گذاری از طریق صندوق های سرمایه گذاری
  • سرمایه گذاری با استفاده از شرکت های سبدگردان

هرکدام از این روش ها مزایا و معایب خودشان را دارند. در ادامه درباره این روش ها بیشتر توضیح خواهیم داد.

سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری

یک صندوق سرمایه گذاری مجموعه ای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار است. در واقع شما می توانید آن را به صورت شرکتی در نظر بگیرید که در آن افراد مختلف پول های خود را روی هم می گذارند و در سبدی از اوراق بهادار سرمایه گذاری می کنند. هنگامی که شما در یک صندوق سرمایه گذاری سرمایه گذاری می کنید، سرمایه شما بخشی از کل سرمایه صندوق خواهد شد. در نتیجه هرچقدر صندوق سود یا زیان بدست آورد، شما نیز به نسبت سرمایه خود از کل سرمایه صندوق، در این سود یا زیان سهیم هستید.

مزایای سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری

  • مدیریت حرفه ای دارایی ها
  • نظارت و شفافیت اطلاعاتی
  • نقد شوندگی بالا
  • صرفه جویی نسبت به مقیاس

معایب صندوق های سرمایه گذاری

اما بد نیست در کنار مزایای گفته شده بدانیم که در صورتی که در یک صندوق سرمایه گذاری سرمایه گذاری کنیم چه ریسک هایی سرمایه ما را تحت تاثیر قرار می دهد. نخستین ریسک این است که سود اوراق با درآمد ثابت تغییر کند. صندوق ها همیشه درصدی از سرمایه خود را به اوراق بهادار با درامد ثابت اختصاص می دهند. این درصد به توجه به نوع و ماهیت صندوق های مختلف، متفاوت است. پس اگر سود این اوراق تغییر کند می تواند برروی سود و بازده صندوق های سرمایه گذاری نیز تاثیر داشته باشد. ریسک دیگر یک صندوق سرمایه گذاری کاهش ارزش سهام های موجود در پورتفوی صندوق است. البته بازهم میزان سهام هر صندوق بسته به نوع و ماهیت آن صندوق متفاوت است.

سرمایه گذاری با استفاده از شرکت های سبدگردان

یک روش دیگر سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس، سرمایه گذاری با استفاده از شرکت های سبدگردان است. سبدگردانی، چیدمان صحیح داراییها در قالب یک سبد مشخص است که میزان هـر یـک از دارایی هـا و زمـان خرید و فروش آن ها به دقت تعیین و پایش میشود. سبدگردان با توجه به نیـروی انسـانی متخصص و بـه کارگیری روش های مناسـب جهـت تجزیـه و تحلیل مسائل بازار، توانایی ارائه خدمات در زمینه تشکیل سبدهای سـرمایه گذاری و مدیریت آن را دارد. در این روش سرمایه شما مستقیما و براساس سطح ریسک پذیری و علایق شما توسط سبدگردان مدیریت می شود.

مزایای استفاده از سبدگردانی

مزیت عمده سبدگردانی در استفاده از توان حرفه‌ای مدیر سبد و مشاوره‌های تیم مدیران سرمایه‌گذاری شرکت سبدگردانی است. این مساله باعث می‌گردد که تمام تصمیمات برای سبد هر شخص با توجه به ویژگی های شخصیتی سرمایه گذار انجام پذیرد. همچنین در سبدگردانی مالکیت شما به شکل مستقیم است. به این معنی که سهام و سایر دارایی ها به نام خود شما خریداری می گردد ولی توسط سبدگردان مدیریت می شود. این باعث می شود که مدیریت سرمایه شما اختصاصی تر شود. در نتیجه یک مدیریت بر روی دارایی هایی که به نام خود شما ثبت می شوند انجام می پذیرند.

معایب استفاده از سبدگردانی

بزرگترین عیبی که سبدگردانی می تواند داشته باشد، انتخاب یک سبدگردان نامناسب است. اگر شما سبدگردان مناسبی را انتخاب نکنید ممکن است باعث زیان های سنگینی برای شما بشود. چرا که مستقیما سرمایه شما توسط سبدگردان مدیریت می شود و هر زیانی که حاصل شود مستقیما از سرمایه شما خواهد بود. یک سبدگردان غیرحرفه ای می تواند به راحتی سرمایه شما را به خطر بیاندازد. اگر سبدگردان مناسبی را انتخاب نکنید، ممکن است در آینده به خودتان بگویید ای کاش روش سرمایه گذاری مستقیم را انتخاب می کردم.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

28 دیدگاه دربارهٔ «سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم»

    1. سلام
      برای شروع کردن بازارهای مالی لازمه اجرا اولیه مطالعه کتاب‌های در خصوص تحلیل بنیادی و تکنیکال
      و میزان سرمایه گذاری برای شروع به خودتون بستگی داره

  1. سلام برای سرمایه گذاری در سهام ایا اعتماد به کارگذاری ها درست هست؟
    شما کدام کارگذاریها رو پیشنهاد میکنید برای افراد کم تجربه؟ خرید سهام ثابت چطور

  2. سرمایه گذاری برای استارتاپ ها سود نسبتا خوبی نسبت به سایر حوزه ها داره البته من اینا رو توی پیدایش دیدم

  3. سلام وقت بخیر
    سوالی ذهنم رو به شدت درگیر کرده
    در صندوق های سهامی سرمایه های خرد تجمیع میشه، یک تیم تحلیلگر کاملا حرفه ای مدیریت سرمایه رو به عهده میگیرن و دیتای خیلی خوب و کاملی از شرکت هایی که قراره در اونها سرمایه گذاری کنن جمع آوری میکنن و به بهترین شکل ممکن سرمایه گذاری رو انجام میدن.
    در نتیجه سرمایه گذاری در صندوق های سهامی باید سود خیلی بالایی داشته باشه اما به طرز عجیبی سود این روش حدودا نزدیک به شاخص بورس هست (حتی اگه اون صندوق سهامی، صندوق شاخص نباشه باز هم بازدهیش نزدیک به شاخص هست)
    چرا باید تا این حد فاجعه باشه که یه تیم تحلیلگر حرفه ای نهایت امیدوار باشن که از میانگین (شاخص) بورس بیشتر ضرر ندن و این بشه یکی از افتخارات صندوقشون؟
    بازدهی صندوق های سهامی در یک سال اخیر اکثرا منفی بوده و بیشترین بازدهی یکسال اخیر صندوق سهامی ۲۰ درصد بوده. (کمتر از سود صندوق درآمد ثابت)
    حتی بازدهی سه ماهه اخیر صندوق های سهامی هم اکثرا منفیه.
    پس اگه خودم هم مستقیم بخوام در سهام سرمایه گذاری کنم در حالت نسبتا ایده آل میتونم هم اندازه این صندوق ها که تیم فوق حرفه ای داره مدیریتشون میکنه سود کنم؟ (حدود ۲۰ درصد سالانه، اگر ضرر ندم!)
    در بین تمام انواع صندوق بورسی شامل سهام، کالایی، ملک، طلا، و … که توسط تیم های حرفه ای مدیریت میشه هیچ کدوم نتونستن در یک سال اخیر بورس سود قابل قبولی کسب کنن و اکثرا توی ضرر بودن به جز طلا و زعفران و درآمد ثابت و دو سه مورد استثناء. در نتیجه یه سرمایه گذار خرد نمیتونسته توی یک سال اخیر از بورس ایران سود خوبی کسب کنه وقتی تیم های حرفه ای صندوق های بورس اکثرا شکست خوردن.
    اگه اینطور باشه پس تنها گزینه های قابل قبولی که بورس ایران در یک سال اخیر داشته صندوق درآمد ثابت و صندوق های کالایی مثل طلا و زعفران بوده. حداقل برای یک سال اخیر این بهترین گزینه بورس ایران میشه و سرمایه گذاری مستقیم در سهام هم چندان معقول نبوده.

    درسته؟

  4. مینا شاهدلی

    سلام وقتتون بخیر، من چند وقتیه اسم این سرمایه گذاری غیرمستقیم رو توی رپورتاژ ها و مجله های مختلف مثل اقتصاد آفرین میشنوم، خواستم بدونم آیا واقعا روش امنی هست؟ چجوری میشه به شرکت هایی که این کارو میکنن اعتماد کرد؟

    1. سلام بله یکی از روشهای مناسبه سرمایه گذاری هست ولی هرگونه سرمایه گذاری ریسک خودشم داره

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *